İnsanı ve toplumu yeniden buluşturan bir ay olan Ramazanın toplumsal ruhu ve Hollanda’daki Türklerin yeri.

Oruç neden var ve insana ne kazandırır?

(Haberin Hollandacası en altta.
De Nederlandse versie staat onderaan)

Afbeelding met windmolen, buitenshuis, hemel, gras Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.
İlhan KARAÇAY yazdı:

Hollanda’da, NSP, Teleac ve RVU ortaklığında kurulan kamu yayıncısı NTR, Ramazan ayı için geniş kapsamlı bir yayın hazırlığı yaptı. Radyo programlarından belgesellere, aile dizilerinden sosyal medya içeriklerine kadar uzanan bu yayınların ortak noktası ise “inanç, kimlik, aile, yemek ve birlikte yaşama kültürü.”

14 Şubat’tan itibaren başlayacak yayınlar NPO, NPO Start, NPO Luister, Zapp ve dijital kanallar üzerinden izleyici ve dinleyiciyle buluşacak. Programların temel amacı Ramazanın yalnızca dini bir ibadet ayı olmadığını, aynı zamanda toplumlar arasında bağ kuran güçlü bir kültürel dönem olduğunu göstermek.

NTR yetkilileri, hazırlanan içeriklerle Ramazanın Hollanda’da ve dünyanın farklı şehirlerinde nasıl yaşandığını anlatmak istediklerini belirtiyor. Bu anlatımın içinde Türk toplumunun da önemli bir yeri bulunuyor. Çünkü Hollanda’da Ramazan denildiğinde akla gelen en büyük topluluklardan biri Türkler.

RADYODAN BELGESELE, DİZİDEN SOSYAL MEDYAYA UZANAN YAYINLAR

Ramazan programlarının merkezinde günlük radyo yayını Suhoor Stories yer alıyor. Bu programda her sabah farklı konuklar Ramazan deneyimlerini, aile geleneklerini ve gündelik hayatla kurdukları bağı anlatıyor. Programda dünyanın farklı ülkelerinden Müslümanların sabah ritüelleri de yer buluyor.
Hollanda’daki Türk ailelerin sahur kültürü ve dayanışma alışkanlıklarının da bu çerçevede gündeme gelmesi bekleniyor.

Ramadan Around The World: Ndaa Hassan, Minha Kauser, Azra Momin: 9781732097001: Amazon.com: Books
Iftar Around The World adlı belgesel ise, Ramazanın uluslararası yüzünü ekrana taşıyor. Londra, Tromsø ve Muscat gibi şehirlerde yaşayan insanların iftar sofraları üzerinden hayat hikâyeleri anlatılıyor. Yemek burada sadece bir sofra unsuru değil. Hatıraların, geleneklerin ve kimliğin taşıyıcısı olarak ele alınıyor.
Türk mutfağının ve Türk aile yapısının bu anlatılarda doğal olarak yer bulması, Hollanda’daki çok kültürlü yapının da bir yansıması olarak görülüyor.

Ramadan Bites | NPO Start
Ramadan Bites
ise, genç kuşağa hitap eden sosyal medya içeriklerinden oluşuyor. Günlük kısa videolarda oruç, aile içi diyaloglar, mutfak telaşı ve iftar hazırlıkları mizahi bir dille anlatılıyor. Bu içeriklerde Türk gençlerinin ve göçmen kökenli ailelerin hayatından kesitler de dikkat çekiyor.

Spill the Tea (NTR) - NPO Luister Podcast Festival
Spill the Tea
adlı podcast programında ise genç kadınlar aile, kimlik, aşk ve ruh sağlığı üzerine açık sohbetler yapıyor. Göçmen kökenli gençlerin yaşadığı kimlik arayışı ve aidiyet duygusu bu programın önemli başlıkları arasında yer alıyor.

AİLE DİZİSİ VE ÇOCUKLAR İÇİN EĞİTİCİ İÇERİKLER

NTR presenteert de eerste Ramadanserie voor de hele familie, in 2026 te zien bij NPO Zapp! - MediaLane
All You Can Eid
adlı aile dizisi, ilk Ramazanını yaşayan bir çocuğun hikâyesi üzerinden ilerliyor. Dizide aile bağları, dayanışma ve birlikte kutlama kültürü öne çıkarılıyor. Bu hikâye Hollanda’daki Türk ailelerin yaşadığı deneyimlerle de örtüşen bir anlatım sunuyor.

Schooltv tarafından hazırlanan eğitim içeriklerinde ise çocuklara Ramazanın ne olduğu, orucun anlamı, sahur ve iftarın önemi anlatılıyor. Böylece farklı kültürlerden öğrencilerin birbirini daha iyi tanıması hedefleniyor.

TÜRK TOPLUMU BU TABLONUN DIŞINDA DEĞİL

Hollanda’da yaşayan Türkler, Ramazan geleneklerini güçlü biçimde sürdüren toplulukların başında geliyor. Camilerdeki iftar sofraları, mahalle dayanışması, sokakta iftar yemekleri, aile ziyaretleri ve ortak etkinlikler Ramazan ayının en belirgin görüntülerini oluşturuyor.

Hollanda'da "Cami Meydanı"nda düzenlenen sokak iftarına yaklaşık 1600 kişi katıldı

NTR’nin hazırladığı bu yayın paketi, yalnızca Müslümanlara yönelik bir içerik değil. Hollanda toplumunun tamamına hitap eden bir tanıtım ve anlama çabası olarak görülmeli. Türklerin bu toplum içindeki varlığı ve Ramazan kültürüne yaptığı katkı ise bu anlatının doğal bir parçası.

Özetle bu yayınlar, Ramazanın sadece bir ibadet değil, aynı zamanda ortak bir yaşam deneyimi olduğunu anlatıyor. Aynı sofrada buluşan, aynı hikâyeleri paylaşan ve aynı duyguları yaşayan insanlar arasında köprü kurmayı amaçlıyor. Türkler de bu köprünün en güçlü ayaklarından biri olarak bu hikâyenin tam merkezinde yer alıyor.

RAMAZAN SADECE ORUÇ DEĞİL. İNSANI YENİDEN İNŞA EDEN BİR AY

NTR’nin Ramazan yayınları, aslında daha büyük bir gerçeği hatırlatıyor. Ramazan yalnızca aç kalınan bir zaman dilimi değildir. Ramazanın, insanın kendine dönmesi, kalbini temizlemesi ve hayatın hızını yavaşlatması için verilen bir fırsat olduğuna inanıyorum.

İslam inancına göre Ramazan, Allah’ın kullarına bir lütfudur. Oruç ise bir ceza ya da zorunluluk gibi değil, insanı terbiye eden bir ibadet olarak kabul edilir. Hz. Muhammed’in hayatına bakıldığında da Ramazanın sadece aç kalmakla ilgili olmadığı açıkça görülür. Paylaşmak, sabretmek, öfkeyi kontrol etmek, fakirin hâlini anlamak ve insanlara zarar vermemek bu ayın temel ruhudur.

ORUÇ NEDEN VAR

Çocuklar ramazanın güzelliklerini anlayarak büyümeli'

Oruç ibadetinin arkasında hem manevi hem de insani bir hikmet olduğuna inanırım.
İnsan, hayatın içinde çoğu zaman fark etmeden tüketir. Yer, içer, harcar, konuşur, kırar ve geçip gider. Ramazan bu akışı durdurur. İnsana durmayı öğretir.

Açlığın burada bir amaç olduğuna inanmıyorum. Açlık bir hatırlatmadır. Sofraya her gün ulaşamayan insanların varlığını hatırlatır. Sabretmenin ne demek olduğunu öğretir. Nefsin her istediğinin hemen yapılmaması gerektiğini gösterir.

Bu yönüyle oruç, insanı disipline eder. Gün boyu yememek ve içmemek, akşam vakti sofraya oturduğunda şükretmeyi öğretir. İsrafın ne olduğunu fark ettirir. Lokmanın değerini hatırlatır.

SAĞLIK VE HAYAT DENGESİ

Afbeelding met tekst, Snack, voedsel, fruit Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.

Ramazanın bir başka yönü de, hayatın ritmini düzenlemesi olduğuna inanıyorum. Modern bilim bugün aralıklı beslenme, metabolizmanın dinlenmesi ve vücudun toparlanması gibi kavramlardan söz ediyor. Oruç, asırlardır uygulanan doğal bir denge hâlidir. İnsan bedenine de, zihnine de nefes aldırır.

Ancak, Ramazan sadece sağlık için tutulmaz. Sağlık bunun yanındaki bir kazanımdır. Asıl olan, insanın kendini kontrol etmeyi öğrenmesidir. Azla yetinmek, paylaşmak ve şükretmek bu ayın temelidir.

TOPLUMU BİR ARADA TUTAN GÜÇ

Ramazan aynı zamanda bir toplumsal dayanışma ayıdır. Sofralar büyür. Kapılar açılır.
İnsanlar birbirini davet eder. Komşular birbirini hatırlar. Camiler, dernekler ve mahalleler hareketlenir.

Afbeelding met persoon, kleding, person, Evenementenzaal Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.

Hollanda’daki Türk toplumu bu kültürü en güçlü şekilde yaşatan toplulukların başında geliyor.
İftar sofraları için yapılan davetler bir ay öncesinden gönderilmeye başlandı. Benim ajandamda yer alan davet sayısı 50’yi geçti. Bundan sonra gelecekler de cabası.

İftar sofraları sadece yemek yenilen yerler değildir. Hasretlerin giderildiği, dostlukların tazelendiği ve yeni bağların kurulduğu alanlardır.
Gençler büyükleriyle aynı sofraya oturur. Çocuklar Ramazanın ne olduğunu evde öğrenir. Paylaşmanın değeri bu sofralarda anlatılır.

BİR İBADETİN ÖTESİNDE BİR HAYAT DERSİ

Ramazan, insanı yavaşlatır. Kendine baktırır. Kalbini yoklatır. Kimseye görünmeden yapılan bir ibadet olduğu için samimiyet ister. Bu yüzden de en güçlü tarafı iç dünyaya dokunmasıdır.

Oruç tutan kişi, gün boyu yalnızca aç kalmaz. Dilini tutar. Kalbini korur. Kırmamaya çalışır. Yardım etmeye yönelir. Bu da Ramazanı sadece dini bir ritüel olmaktan çıkarır ve bir hayat dersine dönüştürür.

NTR’nin hazırladığı yayınların değeri de burada ortaya çıkıyor. Ramazanı sadece bir ibadet ayı olarak değil, bir kültür, bir duygu ve bir toplumsal bağ olarak anlatmaya çalışıyor. Türklerin bu hikâyedeki yeri ise çok belirgin. Çünkü Ramazan geleneklerini en canlı biçimde yaşatan, aile yapısı ve paylaşma kültürüyle bu ayın ruhunu taşıyan toplulukların başında Türkler geliyor.

Sonuçta Ramazan, insanın hem Allah ile hem de insanlarla kurduğu bağı güçlendiren bir aydır. Sofrada başlayan, kalpte büyüyen ve topluma yayılan bir iyilik hâlidir. Bu yüzden Ramazan geldiğinde sadece aç kalınmaz. İnsan biraz daha insan olur.

Afbeelding met kleding, persoon, bloem, person Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.

PROGRAM

Suhoor Stories 17 Şubat Salı günü NTR’de Radio 1’de başlıyor.
Suhoor Stories, dayanışmanın merkezde olduğu günlük bir Ramazan radyo programıdır. Her hafta içi sabahı güncel konularla bağlantısı olan ilham verici bir ana konuk ağırlanır. Programda, gün doğmadan önce yenen öğün olan suhoor ve oruç ayında birlikte olmanın özel anlamı ele alınır. Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların sabah ritüelleri sohbetlere derinlik katar. Programın etkisi Hollanda ile sınırlı kalmamış, BBC bile Suhoor Stories’e yer vermiştir.

IFTAR around the world 26 Şubat Perşembe günü saat 22.45’te başlıyor.
Iftar Around The World programında yönetmen Hassnae Bouazza, Ramazanın farklı anlam ve renkler kazandığı yerlere yolculuk yapıyor. Orucun açıldığı öğün olan iftar üzerinden kişisel hayat hikâyeleri anlatılıyor. Londra, Tromsø ve Maskat’ta insanlar aşkı ve kaybı, inancı ve mutluluğu paylaşıyor. Yemek, hatıra, tutunma noktası ve hikâyeleri aktarma aracı olarak anlatının merkezinde yer alıyor. Iftar Around The World, tek bir ritüelin dünyanın dört bir yanındaki insanları nasıl birbirine bağladığını gösteriyor.

Ramadan Bites ayrıca @ramadanbitesntr üzerinden izlenebilir.
Ramadan Bites, Instagram, WhatsApp ve TikTok’ta her gün kısa videolar sunar. Otuz gün boyunca bir içerik üretici kolektifi, oruç ayına dair komedi, skeçler ve gündelik hayattan tanıdık anlar paylaşır. Hafif, keskin ve her zaman günlük yaşama yakın bir anlatım sunar.

Spill the Tea, NPO Luister üzerinden dinlenebilir ve YouTube’da izlenebilir.
Spill the Tea programında Nora Akachar ve arkadaşları günlük yaşama dair kişisel hikâyelerini paylaşır. Aile, aşk, kimlik ve ruh sağlığı hakkında açıkça konuşurlar. Mizah ve sıcaklık sayesinde tanıdıklık ve kırılganlık için bir alan oluşur. Sofrada yapılan iyi bir sohbet hissi veren bir podcast.

All You Can Eid 14 Şubat Cumartesi günü başlıyor ve her hafta saat 18.35’te NPO Zapp ve NPO Start’ta yayımlanıyor.
Bu aile dizisi, ilk Ramazanını yaşamayı heyecanla bekleyen on bir yaşındaki Imani’yi takip ediyor. Ancak tam da bu özel ayda aile işletmesi olan pastanenin satılma tehlikesi ortaya çıkar ve gizemli bir hırsızlık her şeyi altüst eder. Imani, en iyi arkadaşı Damla, kardeşi Sami ve Sami’nin arkadaşı Hidde ile birlikte hem ailesini hem de Ramazanı kurtarmak için elinden geleni yapar. All You Can Eid, aile, dayanıklılık ve birlikte kutlamanın anlamı üzerine sıcak ve heyecanlı bir hikâyedir.

Schooltv, Ramazanın ne olduğunu ve bu ayın neden özel olduğunu anlatır. Öğrenciler orucun ne anlama geldiğini, suhoor ve iftarın ne olduğunu ve Müslümanların dünyanın farklı yerlerinde Ramazanı nasıl yaşadığını öğrenir.

                                                    ************

NTR-RADIO EN TELEVISIE IN NEDERLAND START SPECIALE RAMADANUITZENDINGEN: OOK TURKEN MAKEN DEEL UIT VAN DIT VERHAAL

De maatschappelijke geest van de Ramadan als maand die mensen en samenleving opnieuw samenbrengt en de plaats van Turken in Nederland.

Waarom bestaat het vasten en wat brengt het de mens?

Afbeelding met windmolen, buitenshuis, hemel, gras Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.
Geschreven door İlhan KARAÇAY

De publieke omroep NTR, opgericht in samenwerking met NSP, Teleac en RVU, heeft in Nederland een uitgebreid uitzendpakket voorbereid voor de Ramadan. Deze uitzendingen variëren van radioprogramma’s tot documentaires en van familieseries tot sociale media-inhoud. Het gemeenschappelijke thema is “geloof, identiteit, familie, eten en de cultuur van samenleven.”

De uitzendingen starten vanaf 14 februari en zijn te volgen via NPO, NPO Start, NPO Luister, Zapp en digitale kanalen. Het doel van de programma’s is te laten zien dat de Ramadan niet alleen een religieuze maand is, maar ook een sterke culturele periode die bruggen slaat tussen samenlevingen.

NTR-functionarissen geven aan dat zij met deze inhoud willen laten zien hoe de Ramadan in Nederland en in verschillende steden wereldwijd wordt beleefd. Binnen deze vertelling heeft de Turkse gemeenschap een belangrijke plaats. Wanneer men in Nederland aan Ramadan denkt, behoren Turken tot de grootste gemeenschappen die daarbij in gedachten komen.

VAN RADIO TOT DOCUMENTAIRE EN VAN SERIE TOT SOCIALE MEDIA

Het dagelijkse radioprogramma Suhoor Stories staat centraal in de Ramadanuitzendingen. Elke ochtend vertellen verschillende gasten over hun Ramadanervaringen, familietradities en de band met het dagelijks leven. Ook ochtendrituelen van moslims uit verschillende landen komen aan bod. Verwacht wordt dat in dit kader ook de sahurcultuur en de solidariteitsgewoonten van Turkse gezinnen in Nederland worden besproken.

Ramadan Around The World: Ndaa Hassan, Minha Kauser, Azra Momin: 9781732097001: Amazon.com: Books

De documentaire Iftar Around The World brengt het internationale gezicht van de Ramadan in beeld. Via iftartafels in steden als Londen, Tromsø en Muscat worden levensverhalen verteld. Eten wordt hier niet alleen gezien als een element van de tafel, maar als drager van herinneringen, tradities en identiteit. Dat de Turkse keuken en familiewaarden hierin vanzelfsprekend een plaats krijgen, wordt gezien als een weerspiegeling van de multiculturele structuur van Nederland.

Ramadan Bites | NPO Start
Ramadan Bites bestaat uit sociale media-inhoud gericht op de jongere generatie. In dagelijkse korte video’s worden het vasten, familiedialogen, drukte in de keuken en voorbereidingen voor de iftar op humoristische wijze verteld. In deze inhoud vallen ook fragmenten uit het leven van Turkse jongeren en gezinnen met een migratieachtergrond op.

Spill the Tea (NTR) - NPO Luister Podcast Festival
In de podcast Spill the Tea voeren jonge vrouwen open gesprekken over familie, identiteit, liefde en mentale gezondheid. De zoektocht naar identiteit en het gevoel van verbondenheid onder jongeren met een migratieachtergrond vormen belangrijke thema’s van het programma.

FAMILIESERIE EN EDUCATIEVE INHOUD VOOR KINDEREN

NTR presenteert de eerste Ramadanserie voor de hele familie, in 2026 te zien bij NPO Zapp! - MediaLane
De familieserie All You Can Eid volgt het verhaal van een kind dat zijn eerste Ramadan beleeft. Familiewaarden, solidariteit en samen vieren staan centraal. Dit verhaal vertoont duidelijke overeenkomsten met de ervaringen van Turkse gezinnen in Nederland.

In educatieve inhoud van Schooltv wordt aan kinderen uitgelegd wat de Ramadan is, wat vasten betekent en wat het belang is van sahur en iftar. Zo wordt beoogd dat leerlingen uit verschillende culturen elkaar beter leren kennen.

DE TURKSE GEMEENSCHAP STAAT NIET BUITEN DIT GEHEEL

Turken in Nederland behoren tot de gemeenschappen die Ramadantradities sterk in stand houden. Iftartafels in moskeeën, buurt-solidariteit, gezamenlijke maaltijden op straat, familiebezoeken en gezamenlijke activiteiten vormen de meest zichtbare beelden van deze maand.

Hollanda'da "Cami Meydanı"nda düzenlenen sokak iftarına yaklaşık 1600 kişi katıldı

Het uitzendpakket van NTR is niet uitsluitend gericht op moslims. Het moet worden gezien als een poging tot kennismaking en begrip voor de gehele Nederlandse samenleving. De aanwezigheid van Turken binnen deze samenleving en hun bijdrage aan de Ramadancultuur vormen een natuurlijk onderdeel van dit verhaal.

Kort samengevat laten deze uitzendingen zien dat Ramadan niet alleen een religieuze praktijk is, maar ook een gedeelde levenservaring. Ze willen bruggen slaan tussen mensen die aan dezelfde tafel samenkomen, dezelfde verhalen delen en dezelfde gevoelens ervaren. Turken staan als een van de sterkste pijlers van deze brug in het centrum van dit verhaal.

RAMADAN IS NIET ALLEEN VASTEN MAAR EEN MAAND DIE DE MENS OPNIEUW VORMT

De Ramadanuitzendingen van NTR herinneren ons aan een grotere waarheid. Ramadan is niet alleen een periode van honger. Het is een kans voor de mens om naar zichzelf terug te keren, zijn hart te zuiveren en het tempo van het leven te vertragen.

Volgens het islamitische geloof is Ramadan een genade van God. Vasten wordt niet gezien als straf of verplichting, maar als een vorm van aanbidding die de mens disciplineert. In het leven van de profeet Mohammed is duidelijk te zien dat Ramadan niet alleen over honger gaat. Delen, geduld hebben, woede beheersen, de situatie van de armen begrijpen en niemand schade toebrengen vormen de kern van deze maand.

WAAROM BESTAAT HET VASTEN

Çocuklar ramazanın güzelliklerini anlayarak büyümeli'

Ik geloof dat achter het vasten zowel een spirituele als menselijke wijsheid schuilgaat. De mens consumeert in het dagelijks leven vaak zonder het te beseffen. Hij eet, drinkt, besteedt, spreekt, kwetst en gaat verder. Ramadan onderbreekt deze stroom en leert de mens stil te staan.

Honger is hier geen doel. Honger is een herinnering. Het herinnert aan mensen die niet elke dag toegang hebben tot voedsel. Het leert wat geduld betekent en laat zien dat niet elke wens onmiddellijk vervuld hoeft te worden.

In die zin disciplineert het vasten de mens. De hele dag niet eten en drinken leert dankbaarheid wanneer men ’s avonds aan tafel zit. Het maakt bewust van verspilling en herinnert aan de waarde van voedsel.

GEZONDHEID EN LEVENSBALANS

Afbeelding met tekst, Snack, voedsel, fruit Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.

Een andere dimensie van Ramadan is dat het het ritme van het leven ordent. Moderne wetenschap spreekt tegenwoordig over periodiek eten, het laten rusten van het metabolisme en het herstel van het lichaam. Vasten is al eeuwenlang een natuurlijke vorm van balans. Het geeft zowel het lichaam als de geest ruimte om te ademen.

Ramadan wordt echter niet alleen om gezondheidsredenen gehouden. Gezondheid is een bijkomend voordeel. Het belangrijkste is dat de mens leert zichzelf te beheersen. Met weinig tevreden zijn, delen en dankbaarheid vormen de kern van deze maand.

DE KRACHT DIE DE SAMENLEVING SAMENHOUDT

Afbeelding met persoon, kleding, person, Evenementenzaal Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.

Ramadan is ook een maand van sociale solidariteit. Tafels worden groter. Deuren gaan open. Mensen nodigen elkaar uit. Buren denken aan elkaar. Moskeeën, verenigingen en buurten komen tot leven.

De Turkse gemeenschap in Nederland behoort tot de groepen die deze cultuur het sterkst beleven. Uitnodigingen voor iftartafels worden al een maand van tevoren verstuurd. Het aantal uitnodigingen in mijn agenda is de vijftig al gepasseerd en er zullen er nog meer volgen.

Iftartafels zijn niet alleen plaatsen waar gegeten wordt. Het zijn plekken waar heimwee wordt verzacht, vriendschappen worden vernieuwd en nieuwe banden ontstaan. Jongeren zitten samen met ouderen aan tafel. Kinderen leren thuis wat Ramadan betekent. De waarde van delen wordt aan deze tafels doorgegeven.

MEER DAN EEN RELIGIEUZE PRAKTIJK, EEN LES VOOR HET LEVEN

Ramadan vertraagt de mens. Het laat hem naar zichzelf kijken en zijn hart onderzoeken. Omdat het een vorm van aanbidding is die zonder uiterlijk vertoon plaatsvindt, vraagt het oprechtheid. Juist daarom raakt het de innerlijke wereld van de mens.

Iemand die vast, blijft niet alleen hongerig. Hij bewaakt zijn woorden, beschermt zijn hart, probeert niemand te kwetsen en richt zich op helpen. Zo verandert Ramadan van een religieus ritueel in een levensles.

De waarde van de NTR-uitzendingen ligt precies hier. Ze proberen Ramadan niet alleen als religieuze maand te tonen, maar ook als cultuur, emotie en sociale band. De plaats van Turken in dit verhaal is duidelijk zichtbaar. Zij behoren tot de gemeenschappen die de tradities levendig houden en met hun familiewaarden en cultuur van delen de geest van deze maand dragen.

Uiteindelijk is Ramadan een maand die de band van de mens met God en met andere mensen versterkt. Het is een staat van goedheid die aan tafel begint, in het hart groeit en zich verspreidt in de samenleving. Wanneer Ramadan komt, blijft men niet alleen hongerig. De mens wordt ook meer mens.

Afbeelding met kleding, persoon, bloem, person Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.

PROGRAMMA

Suhoor Stories start op dinsdag 17 februari op NTR Radio 1. Het is een dagelijks radioprogramma waarin solidariteit centraal staat. Elke weekochtend wordt een inspirerende hoofdgast ontvangen die actuele thema’s bespreekt. Het programma behandelt de suhoor, de maaltijd vóór zonsopgang, en de bijzondere betekenis van samen zijn tijdens de vastenmaand. Ochtendrituelen van moslims wereldwijd verdiepen de gesprekken. Het programma kreeg zelfs aandacht van de BBC.

Iftar Around The World start op donderdag 26 februari om 22.45 uur. Regisseur Hassnae Bouazza reist naar plaatsen waar Ramadan verschillende betekenissen en kleuren krijgt. Via iftarmaaltijden worden persoonlijke levensverhalen verteld. In Londen, Tromsø en Muscat delen mensen liefde, verlies, geloof en geluk. Eten staat centraal als herinnering, houvast en middel om verhalen door te geven. Het programma laat zien hoe één ritueel mensen wereldwijd met elkaar verbindt.

Ramadan Bites is ook te volgen via @ramadanbitesntr. Het biedt dagelijks korte video’s op Instagram, WhatsApp en TikTok. Gedurende dertig dagen deelt een collectief van makers komische fragmenten, sketches en herkenbare momenten uit het dagelijks leven van de vastenmaand.

Spill the Tea is te beluisteren via NPO Luister en te bekijken op YouTube. Nora Akachar en haar vrienden delen persoonlijke verhalen uit het dagelijks leven. Ze spreken open over familie, liefde, identiteit en mentale gezondheid. Humor en warmte creëren ruimte voor herkenning en kwetsbaarheid. Het voelt als een goed gesprek aan tafel.

All You Can Eid start op zaterdag 14 februari en wordt wekelijks om 18.35 uur uitgezonden op NPO Zapp en NPO Start. De serie volgt de elfjarige Imani die uitkijkt naar haar eerste Ramadan. Tegelijkertijd dreigt de familiebakkerij verkocht te worden en zet een mysterieuze diefstal alles op zijn kop. Samen met haar beste vriendin Damla, haar broer Sami en diens vriend Hidde doet Imani er alles aan om haar familie en Ramadan te redden. Het is een warm en spannend verhaal over familie, veerkracht en samen vieren.

Afbeelding met kleding, Menselijk gezicht, persoon, muur Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.

Schooltv legt uit wat Ramadan is en waarom deze maand bijzonder is. Leerlingen ontdekken wat vasten betekent, wat suhoor en iftar zijn en hoe moslims in verschillende delen van de wereld Ramadan beleven.