UZAKTAKİ DOSTLAR

Prodüktor İsmail Elden, yönetmen Sacit Şahin, programın danışmanlığını ve röportajlarını yapan İlhan Karaçay, kameramanlar Ercan İşsever, Mehmet Ali Uzuncular, Bülent Tokatlıoğlu, Orhan Aybertürk, Mehmet Türkoğlu ve Murat Balcı, 1,5 yıl süren uzun ve yorucu bir çalışma sonunda, Türk ve Türkiye isminin tüm Avrupa’da ne şekilde yaşatılmakta olduğunu gözler önüne serdiler.

Yayınlarla ilgili olarak, yurtdışındaki Türk federasyon ve dernekleri tarafından TRT’ye gönderilen bildirilerde, ” Osmanlı’nın, İspanya, İtalya, Belçika, Hollanda ve Fransa gibi ülkelerde sempati ile yaşatılmakta olduğunu görmek, her Türk insanı için onur vericidir. Bu nedenle, programların TRT Türk veya TRT 1 kanallarında yayınlanması bizleri sevindirecektir. ” ifadelerine değer veren TRT yönetimi, programları TRT TÜRK’te de yayınlama kararı aldı.

 

Programların içeriği ise şöyle:

1960’lı yılların başından bu yana, Avrupa’nın dört bir yanına göç ederek yaşamakta olan Türkler, tarihin en büyük devleti olan Osmanlı İmparatorluğu’nun torunları olarak ne kadar övünseler azdır.

Hep ‘istilacı’ olarak gösterilmeye çalışılan Osmanlılar, aslında kimi zaman Avrupa halklarının, kimi zaman da devletlerin yardımına koşmuştu. Bunu bugün Avrupa’nın çeşitli yerlerindeki kalıntılar ve yaşananlar anlatıyor.

Hollanda’daki bir köye neden ‘Türkiye’ adının verildiğini, Belçika’daki bir köy halkının her yıl neden ‘Türk Festivali’ yaparak Türkler gibi yaşadığını, İtalya’da bir köy halkının da aynı şekilde her yıl bir yeniçeri anısına ‘Türk Festivali’ düzenleyip Türkler gibi yaşadıklarını, Fransa’da pek çok yere Osmanville, Turqueville. Turquestein ve Turkheim adlarının verildiğini, İspanya’da Sax kasabasında her yıl düzenlenen festivalin en büyük ve görkemli grubunun İspanyol Türkler olduğunu, Corpanse de Turcos adlı bu grubun 1920’de Atatürk’ün istiklal savaşı galibiyetine sempati duyan İspanyollar tarafından kurulduğunu ve o günden bu güne muhteşem bir binada yerleşmiş olduklarını gözler önüne seren TRT ekibi, Fransa’nın Caen kentindeki ‘Passage Du Grand Turc’ isimli bir pasaj avlusunun duvarında, tam 6 metre büyüklüğünde iki Osmanlı figürünün 5 asırdır nasıl silinmediğini ve buraya gelen ziyaretçilerin bu muhteşem figürleri hala hayranlıkla nasıl izlediklerini buldu ve işledi.

TRT ekibi, Fransa’da, Fatih Sultan Mehmed’in en çok sevdiği söylenen oğlu Cem Sultan’ın, sürgünde yaşadığı Bourganeuf kasabasındaki ‘Zizim’ adlı şatoyu buldu. Burada Cem Sultan’ın hazin yaşam öyküsünü işledi. (TRT, Cem Sultan bölümünü, bir başka programda kullanacak.)

OSMANVILLE VE TURQUEVILLE : İlhan Karaçay ve ekibi, Fransa’nın Normandia bölgesinde Caen kenti yakınlarındaki Osmanville ve Turqueville adlı yerleşim birimlerine gitti. Fransa’da ayrıca Turquestein ve Turkheim gibi yerleşim birimleri de var.

CAEN’DE 6 METRELİK OSMANLI FİGÜRÜ : 400 Yıl önce Fransa’nın kuzeyindeki limanlarda cirit atan osmanlı tüccarları, bu ülkede modayı belirleyen kişiler oldular. Bu nedenle Caen kentinin ortasında büyük bir Türk pasajı yapan Fransızlar, pasaj avlusunun duvarına 6 metrelik bir Osmanlı figürü yaptılar. Tam 400 yıldır hiç bozulmayan bu figürü her yıl milyonlarca ziyaretçi izliyor.

CEM SULTAN’IN TUTUKLU KALDIĞI ZİZİM ŞATOSU : Fatih Sultan Mehmet’in oğulları Bayezid ile Cem Sultan arasındaki husumet sonunda Cem Sultan Zizim adlı bu şatoda tam 5 yıl tutuklu kaldı. İlhan Karaçay Zizim Şatosu’nu buldu ve hüzün verici hikayeyi bilenlerden dinledi.

FRANSA’DA İMPARATOR ATİLLA’NIN OTAĞI : “Kim derdi ki, büyük İmparator Atilla, Orta Asyalar’dan kalkıp Fransalar’a kadar gelecek ve orada ordusunu barındıracak.” şeklinde konuşan İlhan Karaçay, Atilla’nın Fransa’daki otağını buldu ve orayı ziyaret eden ilk Türk oldu.

ALMANLAR BÜYÜK İLGİ GÖSTERİYOR : Fransa’daki Atilla’nın Otağı, 10 yıl önce kurulan bir vakıf tarafından tüm dünyaya duyurulmaya başlandı. İlk meyveler Almanya’dan gelmeye başladı. İlhan Karaçay ve ekibi orada iken bir otobüs dolusu Alman turist geldi. İlhan karaçay da bu turistlerin arasına girip röportajını yaptı.

İspanya’nın Sax kasabasındaki festivale bini aşkın üyesi ile Comparsa de Turcos grubu renk katıyor.

 

İZLER – TRT BELGESEL

AMSTERDAM /İZMİR (ÇAYPRESS/AJANS),- TRT BELGESEL KANALI’nın daha önce hazırlayıp yayınladığı ‘Uzaktaki Dostlar’ adlı beş bölümlük serinin ardından, şimdi de 10 ülkeyi kapsayan yeni bir seri daha yapıldı.

Osmanlı-Türk-İslam medeniyetinin küresel izlerini ve etkilerini ortaya seren bu programlar, Macaristan, Avusturya, Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa, İtalya, İspanya’da çekildi.

İZLER programı, Türkiye’nin yeni dönemde küresel etkisi olan bir devlet olma isteğini destekleyen bir içerikle düşünülmüştür. Konular bir araya geldiğinde Osmanlı-Türk ve İslam medeniyetinin küresel izlerini  ve etkilerini ortaya çıkarmaktadır. Mesela Bizde 19. Yüzyılda batı kültürünün etkisinin artmaya başladığı bilinirken, 17 ve 18. Yüzyılda batıda özellikle Fransa’da başlayan güçlü bir Osmanlı kültürü etkisi pek bilinmemektedir. O yıllarda saraylarda bile kadınlar Osmanlı kıyafeti giymeye başlamıştı. Bunun bir çok tabloda açık örnekleri vardır. Bu akıma ‘Turquerie’ demekteydiler. Bunun izleyiciler tarafından bilinmesi yeniden bir Türk modasına geçilebileceğinin de ihtimalini ortaya koyar.

DİĞER RÖPORTAJLAR (1972-2009)

Veyis Güngör ile Hollanda Platform programında. THY UÇAĞININ DÜŞÜŞÜ ve diğer konular. Mart 2009

Amsterdam televizyonu’nda AGİSİ anlatıyor. (2009)

 Hollanda TTA TELEVİZYONU’NDA MURAT KURT’UN KONUĞU (2007)

Hollanda TTA TELEVİZYONU’NDA MURAT KURT’UN KONUĞU (2005)

BEYAZ (Beyazıt Öztürk) ile TRT Hayal Bu Ya programında. Kasım 2004

Hollanda AMSTERDAM MTNL TELEVİZYONUNDA.

TRT Avrasya programındaki konuk. Aralık 1994.

İlhan Karaçay yönetimindeki GÜNAYDIN gazetesinin TRT’deki reklamı. Aralık 1994

Türklerin ağırlıklı olduğu ünlü BEVERWIJK PAZARI’nda. Hollanda (1983)

HOLLANDA ŞAMPİYONU YÜZÜCÜLERİMİZ Nida ve Name Zühal ile

AJAX-BEŞİKTAŞ maçı öncesi Show TV’de. Hollanda (1993)

Hollanda-Türkiye futbol maçı öncesinde Show TV’de. (1993)

İlhan Karaçay’ın röportajı.CENTER PARCS. TRT’de yayınlanan tatil yeri. Hollanda (1990)

Hollandalı Ruud GULLIT ile röportajı TRT’de

Üsküdar Kız Lisesi Dünya Şampiyonluğu’nda. Hollanda (1988)

SABİT GÜRSES. Avrupa’da zirve yapan şarkıcımız. (1987)

İlhan Karaçay’ın yönettiği SABAH BÜROSU’nun Hollanda-Amsterdam açılışı (1987)

Hollanda’da ilk Şovalye nişanı alan Türk TALİP DEMİRHAN ile. (1987)

Hollanda İSLAM YAYIN KURUMU’NDA. Şadi Tatlı ve İbrahim Görmez ile (1987)

Hollanda Başbakanı Ruud Lubbers ve Talip Demirhan ile söyleşisi (1987)

HOLLANDA’DA İLK BELEDİYE MECLİSİ ÜYELERİ ile.(1986)

TUNCAY BATUR. Hollanda’da ilk fabrikatör Türk. (1985)

SABİT GÜRSES. Bülent Ersoy’dan önce sahnede. (1983)

Amsterdam eğlence düyasının kralı YÜKSEL KAZANCI ile.

İlhan Karaçay’ın yönettiği HÜRRİYET HOLLANDA BÜROSU’nun Amsterdam Hilton’daki açılışı (1982)

Hollanda’nın ROTERDAM OLAYLARI’nda. Türkler’in evlerine saldırıldı (1972)

Sohbeti başlat
1
Yardımcı olabilir miyim?
Merhaba, yardımcı olabilir miyim?