De Telegraaf Gazetesi, transfer ettiği gazeteci Fidan Ekiz için, kapakta yarım sayfa anons yayınlarken, KADIN ilavesinin kapağında ve diğer dört sayfada, bol fotoğraflı yayın yaptı.
Hollanda’da pek çok Türk kadını, medyada, modada, sanatta, sporda, siyasette ve iş dünyasında büyük başarılara imza attılar. Fidan Ekiz, bu konuda son Türk olmayacak tabii.
(Bu haber, aslında 8 Ocak tarihinde yayınlanacaktı. Açıklama en altta)
İlhan KARAÇAY’ın haberi:
Hollanda ‘Hollanda’ olalı, bir Türk kadını için böylesi övgü dolu bir yayın yapılmamıştı. Tabii ki, pek çok Türk kadını için övücü ve hatta çok övücü yayınlar yapıldı. Bu yayınları ben de bulabildiğim kadarıyla sizlere aktarmıştım.
Taaaa ki, Fidan Ekiz’e kadar…
Fidan Ekiz’i de pek çok defa medyada görmüştük. O’nun yaptığı TV dökümanterleri ve röprotajları ile gazetelerdeki yorumlarını da sık sık görmüştük.
Ama öyle bir şey oldu ki, De Telegraaf Gazetesi bu kez, alışılmışın dışında Fidan Ekiz için, bugüne kadar görülmemiş bir transfer anonsu yayınladı.
Hem de, Türkiye ve Türk aleyhtarı olarak tanıdığımız De Telegraaf Gazetesi, Fidan Ekiz’i, birinci sayfasının ortasına, büyük bir fotoğraf ile yerleştirdi ve Türk yazarı, Cumartesi günleri yayınladıkları KADIN ekine transfer ettiklerini belirtti.
De Telegraaf’ın üstteki fotoğraflı anonsunda şunlar yazılıydı:
“Gündem yaratan, yazar, anne ve aile bağımlısı Fidan Ekiz (46), De Telegraaf’ın her Cumartesi yayınladığı KADIN ekinde makale yazacak.
Fidan Ekiz aslında bir köşeye sıkıştırılmak istemiyor. Ama o yine de bir köşeye oturacak. Bugünden itibaren, her hafta köşesinde oturacak. ‘Kadınlar hakkında yazacak olmayı çok hoş buluyorum. Zira, kadınların hangi hareketlilik içinde olduklarını çok merak ediyorum.’ diyor Fidan.”
Fidan Ekiz KADIN ekinin kapağında da, yukarıda görüldüğü gibi tam sayfa yer aldı.
De Telegraaf’ın KADIN ilavesi, üstte ve altta görüleceği gibi, 4 tam sayfa olarak, Ekiz ile yapılan röportajı yayınladı.
De Telegraaf Gazetesi’nin, bu güne kadar yapmış olduğu yazar transferleri için, böylesi bir sunum şekli, bu güne kadar hiç yaşanmamıştı. Bu nedenle de, buralarda hep geri planda bırakılan biz Türkler’den birine yapılmış olan bu muhteşem övgü, hepimizi sevindirmiştir.
Fidan Ekiz’in yaşam öyküsünden kısa kesitler:
Fidan Ekiz, Türkiye’ye yaptığı bir ziyaret sırasında aile mezarlığında.
1968 yılında, Karadeniz’in güzel köyü Terme’den Hollanda’ya gelen Yüksel Ekiz, Rotterdam yakınlarındaki Rozenburg’ta Verolme tersanesinde çalışmaya başladı. Bir süre sonra Erenköylü eşini de Hollanda’ya getirdi. Fidan adını koydukları kızı için her türlü fedakârlığı yapmaktan kaçınmayan Yüksel Ekiz, göstermiş olduğu bu titizliğin semeresini de gördü.
Zira, ilk ve ortaokul eğitiminden sonra Utrecht’teki gazetecilik okulunu bitiren kızı Fidan gazeteci olmuştu. İlk çalıştığı gazete Rotterdams Dagblad olmuştu.
Fidan, basit bir gazeteci olmakla kalmadı.Pek çok TV programına konuk olduktan sonra, kendisi de programlar yapmaya başladı.
2003’te Irak’ın işgalinden sonra, Türkiye-Irak sınırından haberler göndermeye başladı. Daha sonra RTL Nieuws ve İstanbul’daki Associated Press Services adına muhabir olarak çalıştı. Bir süre sonra, muhabirlik işini, Pauw & Witteman adlı TV programında editörlük işiyle değiştirdi.
2009 yılında Fidan Ekiz’i ‘Vrouw & Paard’ adlı tartışma programında görmeye başladık.
Ekiz’in en çok ses getiren TV dökümanteri bir yıl sonra 2010 yılında gerçekleşti. Onun için büyük bir ödül sayılacak bu programın adı, ‘Veerboot naar Holland’ (Feribot ile Hollanda’ya) idi.
Beş bölümlük bu programda, Hollanda’ya göç eden beş Türk ailesi ile röportajlar yapan Ekiz, kendi ailesi ile de yaptığı söyleşi ile dikkat çekti.
Ekiz, 2012’de başlayan ve 2020 mart ayına kadar devam eden ‘De Wereld Draait Door’ (Dünya Dönüp Duruyor) adlı tartışma programı masasında düzenli olarak yer almıştı.
Eylül 2018’den Aralık 2019’a kadar ‘De Nieuwe Maan’ (Yeni Ay) adlı televizyon programına ev sahipliği yapan Ekiz, 2018 sonbaharında, BNN/VARA televizyonunda feminizm hakkında 6 bölümlük bir röportaj dizisi olan ‘Vrouw op Mars’ (Mars’taki Kadın) yer aldı .
2 Mart 2020’den itibaren, her Pazar BNN/VARA için, tartışma programı ‘Op1’de Jeroen Pauwile sunculuk yapan Ekiz, Aralık 2021’den itibaren Sven Kockelmann ile birlikte her Perşembe akşamı aynı programı sunmaya başladı.
30 Ağustos 2020’den Haziran 2021’in başına kadar, Renze Klamer ile birlikte, günlük program ‘De Vooravond’u sunan Ekiz, Mayıs 2021’de, 2002 yılında vurularak öldürülen siyasetçi Pim Fortuyn’un adını taşıyan ödülü kazandı.
Ekiz, bu ödülün jürisine göre, ‘Keskin bir düşünür, konuşmacı ve yazar, cesur, tabuları yıkan ve örnek bir kanaat önderi’ olarak belirlendi ve seçildi.
Yukarıdaki haber, aslında 8 Ocak Pazar günü yayınlamam gereken bir haberdi. Haberi servise koyacağım sırada, başlığa koyduğum şu cümle gözüme takıldı: ‘Hollanda’da pek çok Türk kadını, medyada, modada, sanatta, sporda, siyasette ve iş dünyasında büyük başarılara imza attılar. Fidan Ekiz, bu konuda son Türk olmayacak tabii.’
O sırada bu habere, ünlü olmuş diğer kadınlarımızı da eklemenin kaçınılmaz olduğunu anladım ve haberi daha sonra yayınlama kararı aldım.
Hollanda’da ünlü olan kadınlarımızın iki elin parmakları kadar olduğunu sanıyordum. Ne var ki, aklıma gelen ünlü kadınlarımızı aradıkça, sayının 50-60’şa yükseldiğini hayretle fark ettim.
Kadınlarımız arasında ‘ünlü’ olmuşların yanında, ‘başarılı’ olmuşlar da vardı.
Birkaç günde tamamlayacağımı sandığım toparlama işi haftalarca sürdü. Başarılı kadınlarımız o kadar çoktu ki, liste uzadıkça uzuyordu.
Böylesi uzun bir çalışma sonrasında toparlayabildiğim isimlerin daha da çoğalabilmesi gerektiğini fark ettim ve okurlarımdan bu konda destek rica ettim.
Email’ime, facebook’uma, whatsapp ve messengerim’e isim yağmaya başlamıştı.
Bu kez bu isimleri, kendi arşivimde ve google’de aramaya başladım. İsimlerin ünlü mü, yoksa başarılı mı olduğunu da belirlemem lâzımdı.
Hollanda medyasında sıkça yer almış ‘ünlü’ kadınlarımızın sayısı 100’ü aşmıştı.
Hollanda’ya göçmen çocuğu olarak gelmiş veya doğmuş, babaları gibi temizlik işçisi olarak kalmamış, avukat, doktor, mühendis, eğitimci, modacı, sporcu, siyasetçi, sosyal görevli ve yardımsever olarak ‘başarılı’ payesini hak etmiş kadınlarımızın sayısı da 100’ü geçmişti.
Ünlü ve başarılı kadınlarımızın sayıları bu kadar çoğalınca, bunun artık bir haberde değil, kitapta değerlendirilmesi gerektiğine inandım.
Kitap kararından sonra, konunun daha derin araştırılması gerektiği şart oldu.
Çok uzun süren fotoğraf aramasından sonra, çalışmanın sonuna geldim.
ÇOK AZ ZAMAN KALDI
Baskı işleri ile meşgul olurken, sizlerden gelecek isimleri ekleme fırsatım olacaktır.
Bu nedenle, aşağıda sunacağım isimler dışında ‘başarılı’ olmuş kadınlarımızı hâlâ bildirebilirsiniz.
Dini, siyasi ve milli görüşlerine bakmaksızın, işte size Hollanda’nın en ünlü 108 Türk kadınının isimleri:
Ayrıca, okuyucularımdan gelen ‘başarılılar’ içinde, fotoğraflarını bulamadığım isimler şunlar:
Zeynep Orbay Soykan, Ayşe Şahin, Vildan Karaoğlan, Meral Şen, Yeliz Özkarakaşlı.
Gerçekten çok güzel ve çok anlamlı bir eylem. Onun için sizi candan kutluyorum sevgili İlhan Karaçay abimiz. Bu listedeki hanımlar tarihe aynı zamanda Türkiye kökenli hanımların emansipasyonu ve rol modeller olarak geçecektir. Size bu uğurda başarılar diliyorum. İyi ki varsınız. Ve bu tür güzel etkinlikleri topluma kazandırıyorsunuz. Sağ olun. Var olun.
Tebrikler başarılarının devamı dileğiyle
Teşekkürler ve selamlar
Gerçekten çok güzel ve çok anlamlı bir eylem. Onun için sizi candan kutluyorum sevgili İlhan Karaçay abimiz. Bu listedeki hanımlar tarihe aynı zamanda Türkiye kökenli hanımların emansipasyonu ve rol modeller olarak geçecektir. Size bu uğurda başarılar diliyorum. İyi ki varsınız. Ve bu tür güzel etkinlikleri topluma kazandırıyorsunuz. Sağ olun. Var olun.
Teşekkürler ve selamlar